МУЗИКАТА НА ДЕНЯ: 09.08.2010 г.

9 08 2010

 

Здравей и днес!

Реших да продължа темата за страхотните Afro Celt Sound System, може би защото трите дни, които прекарах в Стара планина, гмуркайки се в невероятни сини вирове,  близо до високите извори на Тунджа, ме карат да изпитвам емоции, които са присъщи само когато слушам музиката на Afro Celt Sound System.

Да полетиш от скалите, падайки към кристалните води и да се слееш с водопада – едно от нещата, които, според мен, е хубаво да изпиташ, преди да вземеш важно решение. Природата пречиства, също както мелодиите, които изпълняват момчетата от бандата.

Като се има предвид начина, по който музиката на Afro Celt Sound System се разгръща ритмично, градирайки, сякаш наслагва слой върху слой мистична катедрала от звуци, то никак не е чудно, че режисьори от калибъра на Мартин Скорсезе и Педро Алмодовар са поискали да работят с бандата. Парчетата „Dark Moon, High Tide“ и „Whirly 2” стават два красиви саундтрака към „Бандите на Ню Йорк” и „Жива плът”. Красивата балада „Mother”, изпълнена като дует между вокалистът на групата O’Lionaird и певицата, оцеляла от геноцида в Руанда Dorothee Munyaneze, е номинирана за „Оскар” за филмова музика към филма „Хотел Руанда”. В YouTube можеш да го намериш!

сн. обложката на volume 4 „Seed“. Този албум съдържа парчетата: „Cyberia“ – 7:41; „Seed“ – 6:25; „Nevermore“ – 4:45; „The Other Side“ – 7:01; „Ayub’s Song/As You Were“ – 7:31; „Rise Above“ – 3:06; „Rise Above It“ – 10:11; „Deep Channel“ – 6:48; „All Remains“ – 7:30; „Green (Nevermore Instrumental)“ – 5:57

Може още да се говори за музиката им, но предлагам сам, приятелю, да усетиш тръпката от слушането й. Иска ми се да опиташ и ти, от магията от звуци, която слухът ти може да превърне в пир за сетивата, стига да включиш малко участие на въображението.

Днес ти предлагам музиката към играта Magic and Mayhem. О, да, разбира се, забравих да ти кажа – бандата има дори саундтрак за компютърна игра! Не, не съм я играла тази, но се интересувам от симпатягите Afro Celt Sound System. Чуй това парче, страхотно е! Може би е добре да го слушаш в някоя планинска хижа пред огнището? И особено е важно – да си сам, приятелю – някои емоции не могат да бъдат споделяни!

🙂

Освен това чуй още нещо мое любимо: казва се „Seed“ като едноименния албум, който съм представила със снимка в синьо на обложката му малко по-нагоре в тази статия. „Seed“ е типично парче за бандата – ярко изпъкват африканските мотиви на фона на ирландските духови инструменти (флейта и гайда). Ето го:

🙂

Обичай живота, май френд! Животът вдъхновява!


Действия

Information

Вашият коментар