ХУАНА МОЛИНА – МУЗИКАТА НА ДЕНЯ 07.03.11

7 03 2011


След военния преврат в Аржентина от 1976 г., семейството Молина избягали от страната и заживели в изгнание в Париж. Там живяли в продължение на шест години.

Хуана е израснала в музикална среда и с танго-песните на баща си, започва да учи китара на петгодишна възраст.
Артистичната й кариера стартира през 1988 г. – представя се като комедийна телевизионна актриса в аржентинското предаване La Noticia Rebelde. По-късно участва в Juana Y SUS Hermanos, хитово шоу излъчвано в целия испано-говорящ свят и така тя става по-известна в Латинска Америка .

През 1996 г. Хуана се задълбочава в пеенето и издава няколко албума. Текстовете на песните в първия албум тя пее предимно на родния си испански – парчето „Rioplatense“ , освен в „The Wrong song“, изпята на английски език. Други пачета от този албум са „Segundo“ и „Безчувствени“, „Tres Cosas“. Специфичното при нея е, че вокалните й изпълнения често се съпровождат само от акустична китара, или преобладаваща китара наред с другите инструменти.

Тук ще ти покажа, драги читателю едно парче, твърде скъпо за мен, казва се „Ла Вердад“ – „Истина“:

Нейната музика се отличава с характерни звуци от природата и електрониката, а й често е сравнявана от критиката с Бьорк , Бет Ортън и Лиза Германо. Хуана Молина обикновено пише сама песните си така, както и сама ги изпълнява. Музиката й идеално може да илюстрира някои странности от живота и битието ни, също така прекрасно се вписва в идеята за филмова музика, стига някой режисьор да има съответната нагласа и въображение за това. Лично аз си падам по филмова музика и, гледайки от тази страна на нещата, мога да преценя творчеството на Хуана Молина като чудесен продукт за илюстриране на различни сцени и персонажи. Понякога натурализмът прозира между два музикални пасажа, а понякога тъкмо обратното – твърде изкуствените елементи от електронни инструменти въвеждат въображението в други епохи или светове.

А сега чуй „Три неща“ (Tres Cosas) – нещо много мое любимо. Представи си, че шофираш сам, в мрачен дъждовен ден. Представи си как разплискваш локвите. А сега излизаш извън града и шофираш по дългия монотонен път, пред теб се люлее талисманът ти, закачен на огледалото за обратно виждане, след теб остават само две ясни мокри следи от гуми. Полетата встрани са сиви, зад теб са тъмни облаци, но пред теб е едно светло и ярко петно – далеч напред, там където се слива асфалтовия път с небето. И шофираш в тихото на дъжда. Чуй това:

Нейният втори албум, „Сегундо“, е обявен за най-добър албум World Music 2003 година в Entertainment Weekly и печели Номинация Award 2004. Албумът й „Tres Cosas“ („Три неща“) е поставен в десетте най-добри записи на 2004 г. от Ню Йорк Таймс. През същата година Хуана Молина озвучава на испански роля от филма-анимация „Феноменалните“ за разпространението му в Аржентина, и по-точно тази на Elastigirl.

Нека да послушаме музиката на тази фантастична жена.

И това разкошно нещо също:

А сега обърни внимание на тази песен, която гласи „Не е съвсем вярно“. Слуша се с чаша вино на верандата след залез, когато най-силно разцъфват ароматите на цветята в градината ти:

И образът на Хуана днес:

Реклами

Действия

Information

3 коментара

7 03 2011
ГФСтоилов

Благодаря ти, Ди, за късчетата от тази магия. Дълго ще отшумяват с вълните си в мислите.
Gracias, por los momentos!

8 03 2011
doriana

Нали? Прекрасна музика! Хуана молина е слабо известна в Европа, поне не на север и на изток от Испания. А като един истински еклектик аз си падам по неспецифичното изкуство, некомерсиалното, което май си личи отдалеч. Дали Хуана молина е некомерсиална? Кой знае, във всеки случай звученето й предпоставя предимно слушане насаме, несподелено слушане, както аз го наричам. Обикновено я предпочитам в моментите, когато деля света от себе си. Предполагам, че ако я изучиш малко повече и на теб така ще въздейства. За съжаление, приятелю, не разбирам въобще испански за разлика от теб и за да преведа текстовете й трябва да ползвам речници. Добре, че се намират у дома. Трудно ми е със спряженията и времената, а в испанския има доста такива. Въпреки това бих се наела да преведа нещичко с чужда помощ, макар и да не гарантирам, че няма да вложа някоя дума или фраза от себе си, превеждайки интуитивно. Веднъж така преведох от италиански един текст и накрая стана малко различен от дословния превод, който един преводач би направил, просто защото не зная италиански, а го карам повече на интуиция.
Както и да е, исках да кажа, че от 07.08.2011 г. обявявам музиката на месеца, а тя е – Хуана Молина във всичките й албуми. Слушай и продължавай да пишеш онова в блога си, ГФСтоилов, който и да си!
🙂

8 03 2011
ГФСтоилов

Знаеш, Ди, че ще я чуя и ще видя в нея нужните цветове.
И за писането – няма кой да ни спира, нали 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: