CURRICULUM VITAE

5 08 2010

Добре дошли!

Казвам се Ди. Работя като Обяснител.

One of John A. Kurtz’s colorful original fine art paintings

Сега ще запитате какво работи един обяснител. Ами, това е човекът, който независимо какъв е обществения му статус и какъв цвят са му очите, винаги може да Ви обясни нещата от живота и антиматерията, колко градуса е в момента температурата на въздуха, какъв е азимутът на съвестта ви, откъде произтича проклятието на нилските жреци, каква е етимологията на думата „истукан” и как да стигнете до кръчмата „Светата проститутка”, описана в туристическите брошури на града.

Понякога съм тъжна. Ето така:

„Ди крачи до мен, забулена в самотата си. На главата си е надянала смешната плетена шапка на дъщеря си – жълто, мораво и зелено, а в страни на челото грее плетено ярко цвете. Кестенявите й коси са щръкнали изпод шапката и вятърът ги плете сякаш лучени стръкове за продажба. В планината няма нужда от грим лицето й. В планината лицето й е восъчна реликва, изникнала внезапно от чуждо находище. Мълчим. Няма нищо за споделяне – пейзажът напомня древното време на меровингите и порталите към бъдещето. Оголели, дърветата са в кататония на духа, а ние двамата с Ди вървим между тях…”

Понякога съм гневна. Сигурно, когато се случва това:

 

kali goddess

„А-мея видя всичко това, но разумът й не можа да определи докъде може да допусне скръбта у сърцето й и затова, мили, Ис, майка ти загуби разсъдък. Понякога, по време на дългия път към чуждото племе повтаряше жално „Еу, е-таме, еу, е-раме!”, което означаваше „Бягай, луна, бягай, слънце!”, като по този начин явно помраченият й разсъдък й даваше тишина и мир. Помниш ли, че това бяха думите на песен, която ти пееше вечер край огъня? Помниш ли, дете? И макар ръцете й да бяха здраво вързани, а животинските сухожилия, с които това бе сторено да я свързваха с ръцете на останалите пленници, които вървяха към неизвестното, водени от насилниците си, майка ти успя някак си да прегрезе тези принудителни връзки и между другото прегриза и собствените си вени. Оцелелите жени и деца от племето ти дълго влачиха трупа на А-мея. Скалите, покрай които минаха промениха силуетите си, песъкливите дъна на реките изсмукаха жаждата на децата, а когато пристигнаха в чуждото племе ги посрещнаха други жени и деца, също толкова гладни като пленените, също толкова човеци и още толкова страдали…”

Понякога съм цинично смъртоносна:

 

Fine art photography THOMAS D’AGOSTINO

«Да се съблечеш пред случаен мъж, означава да се разкриеш напълно. Недей да го правиш, Ди! Никой няма да види прекрасното отвъд увисналите гърди и целулита! В спалнята няма подходящо огледало за външността ти – надзърташ и виждаш само незадоволени страсти, опростено забавно изречение и многоточие в края на реда. Това виждаш. Съпругът ти отдавна не се опитва да те убеждава в противното. Забравил е за човека, да ти кажа. Ползва само жената, оголялата плът и сръчността. Но иначе човекът си стои, там, отзад, и се усмихва като зад огледало, в което оглеждащият се не знае, че го гледат и му се усмихват…Кола маската ти се е разтекла, Ди! Забравила си я в онова чекмедже най-отдолу. Я, отиди до кофата в кухнята и я изхвърли, тихичко на пръсти отиди. Да не събудиш спящия в леглото. Ти чу ли нещо? Струва ти се, че е птица, която се е блъснала в тъмния ти прозорец? Не? Не е птица май, може би фантазията ти! Или мъжът ти, мила! Спи с угоена съвест и пръцка под завивките.”

А другуто? Другото може да бъде история…която да пишем заедно!

Беше ми приятно!

Sincerely yours: Ди Обяснителката

А сега послушайте едно парче на дивата Шърли Хорн, безкрайно необходимо и за мъже, и за жени в трудни моменти, което кой знае защо ме кара да си спомням книгите на Франсоаз Саган и италианското кино от 50-те години на ХХ век. Ето го приказното:

Реклами

Действия

Information

3 коментара

6 09 2011
X

За пръв път едно CV ме накара да се разплача

5 08 2010
doriana129

Е, то всички тия са картинки на състояния различни на душата…Ще има още, споко!
🙂

5 08 2010
BAPHA

а картинка на душата няма ли???
нещо за (до)влюбване, м?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: